Babyosteopathie | Ann Busquaert 0495|79 39 72

Baby's en kinderen

 

Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede. Hoe langer de gevolgen van deze krachten in het lichaam blijven, hoe moeilijker het is om ze op te heffen. Blokkades kunnen meteen klachten geven, maar kunnen ook op latere leeftijd tot uiting komen. Vandaar wordt aangeraden om zowel bij als zonder klachten een osteopatisch onderzoek te laten doen.
 
Door zijn zachtheid en efficiëntie is osteopathie een behandelwijze die uitermate geschikt is voor baby’s. Door de zachte mobilisatie technieken zijn bijwerkingen zeldzaam en wordt behandeling door de baby als aangenaam ervaren. De baby voelt het respect voor zijn lichaam en herkent in de benadering van de osteopaat de weg naar herstel. Baby's worden meestal rustig tijdens een behandeling en vallen vaak in slaap. Toch is het soms normaal dat baby's huilen tijdens een behandeling. 
 
De osteopathische behandeling wordt aangepast aan de leeftijd van de patiënt.
Bij wat oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld valpartijen, operaties, doorgemaakte infecties, emotionele belastingen en snelle groei klachten veroorzaken.
 

Met welke klachten naar de osteopaat?

Signalen bij de baby
- spijsverteringsproblemen: onrustig drinken, moeilijk boeren, teruggeven, krampen, stoelgangproblemen
- onrust, huilen, slaapproblemen
- asymmetrie van het hoofdje of aangezicht
- pijn/moeilijkheden bij aankleden
- afwijkende houdings- of bewegingspatronen als verkrampen, overstrekken, hoofdbonken of -wrijven, asymmetrie in houding of beweging
- verzwakte immuniteit , allergie, astma, eczema
- infecties: keelontstekingen, oorontstekingen, sinusitis, enz. 
 
Signalen bij grotere kinderen
 spijsverteringsklachten: buikpijn, constipatie/diaree, ...
- bedplassen, recidiverende blaasontstekingen
- rugpijn, nekpijn, scoliose, hoofdpijn
- slaapproblemen
- verzwakte immuniteit , allergie, astma, eczema, sinusitis
- gedragsproblemen, ADHD, hyperactiviteit, nervositeit, tics
- leerproblemen, concentratiestoornissen, spraakproblemen
- te grote gevoeligheid/ hypersensiviteit
 
 
Wanneer behandelen
De baby wordt tijdens de zwangerschap en bevalling door druk blootgesteld aan grote krachten. Hierdoor kan een verstoring van de beweeglijkheid van de schedel, wervelkolom, of elders in het lichaam ontstaan. Hoe langer de gevolgen van deze krachten in het lichaam blijven, hoe moeilijker het is om ze op te heffen. Blokkades kunnen meteen klachten geven, maar kunnen ook op latere leeftijd tot uiting komen. Vandaar wordt aangeraden om zowel bij klachten als zonder klachten een osteopatisch onderzoek te laten doen. 
 
Indien er bij de geboorte geen klachten merkbaar zijn wordt geadviseerd een eerste behandeling in te plannen rond de leeftijd van 6 weken. Indien er wel klachten zijn kan dit onmiddellijk na de geboorte.
Bij wat oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld valpartijen, operaties, doorgemaakte infecties, emotionele belastingen en snelle groei klachten veroorzaken en een reden zijn voor een osteopathische behandeling.
 
Tarief
Richtprijs
Eerste afspraak 60€ / 45 minuten, vervolgafspraken 55 euro / gemiddeld 35 minuten
U heeft geen doktersvoorschrift nodig voor een osteopathische behandeling.
De ziekenfondsen betalen de behandeling (gedeeltelijk) terug. Daarvoor krijgt u na de behandeling een attest.